Niedobór kwasu foliowego, witaminy C, A, K- to zdanie słyszymy często przy wizytach u lekarza. Zamiast zastanawiać się, który specyfik w aptece bardziej zaspokoi potrzeby naszego organizmu, zastanówmy się, czego powinniśmy jeść więcej i częściej, by być zdrowym i silnym każdego dnia.
Jabłko - to świetny owoc o działaniu odtruwającym. Działa przeciw zaparciom, odkwasza organizm. Ponadto zapobiega miażdżycy i chroni przed zawałem. Ciekawostka: jabłko pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Banan – mimo, iż nie jest owocem cytrusowym, zawiera całkiem sporo wit. C, odpowiedzialnej za odporność organizmu. Poprawia koncentrację, dlatego polecany jest szczególnie maturzystom i studentom przed sesją:) Reguluje ciśnienie dzięki potasowi i sodowi, a dzięki fosforowi i tryptofanowi-uspokaja skołatane nerwy i ułatwia zasypianie (często podaje się koktajl z banana z mlekiem przed snem). Zawiera także sporą dawkę witamin: A, B1, B2, B6, a także żelazo- wsparcie dla osób chorych na anemię.
Pomidor - ten owoc najwięcej wartości odżywczych zawiera w miąższu, znajdującym się bezpośrednio pod skórką. Dlatego tak ważne jest, by sparzyć pomidory przed jedzeniem lub dodaniem do potrawy, a nie bezlitośnie obierać i wyrzucać skórkę z miąższem. Pomidor wzmacnia odporność (dzięki wit. C), chroni przed starzeniem się skóry (dzięki wit. E), poprawia wzrok (dzięki wit. A), koi nerwy (dzięki wit. B). Oprócz tego, jest źródłem likopenu- przeciwutleniacza, który hamuje działanie nowotworów i miażdżycy.
Sałata – nasza liściasta przyjaciółka jest źródłem przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny, a także antynowotworowych indolów. Ułatwia trawienie, jak również, dzięki chlorofilowi, ma działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie.
Żółta papryka - pośród trzech głównych kolorów, ta papryka jest, wg mnie, najbardziej zapomniana. Niesłusznie, ponieważ dzięki luteinie dba o nasz wzrok, a dzięki wit. PP- wzmacnia naczynia krwionośne. Co ciekawe, świeża papryka zawiera 5 razy więcej wit. C niż w cytrynie.
Kukurydza - zapobiega chorobom oczu, dodatnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie, a to wszystko dzięki sporej dawce wit. A. Posiada zdolność blokowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy nowotworowe. Dzięki zawartości cynku, wzmacnia odporność, wpływa na gojenie ran, a także bierze udział w mineralizacji kości.
Brokuły - są niskokaloryczne. Zawierają bogatą gamę minerałów, między innymi potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witamin: A, B1, B2, B6, C, K, PP oraz kwasów: pantotenowego i foliowego. Brokuły są źródłem błonnika pokarmowego. Wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy, a dzięki sulforafanowi, chlorofilowi, izotiocyjanom i beta-karotenowi skutecznie działają w walce z rakiem.
W zdrowym ciele- zdrowy duch, dlatego zadbaj o odpowiednią dietę już dziś!
Jabłko - to świetny owoc o działaniu odtruwającym. Działa przeciw zaparciom, odkwasza organizm. Ponadto zapobiega miażdżycy i chroni przed zawałem. Ciekawostka: jabłko pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Banan – mimo, iż nie jest owocem cytrusowym, zawiera całkiem sporo wit. C, odpowiedzialnej za odporność organizmu. Poprawia koncentrację, dlatego polecany jest szczególnie maturzystom i studentom przed sesją:) Reguluje ciśnienie dzięki potasowi i sodowi, a dzięki fosforowi i tryptofanowi-uspokaja skołatane nerwy i ułatwia zasypianie (często podaje się koktajl z banana z mlekiem przed snem). Zawiera także sporą dawkę witamin: A, B1, B2, B6, a także żelazo- wsparcie dla osób chorych na anemię.
Pomidor - ten owoc najwięcej wartości odżywczych zawiera w miąższu, znajdującym się bezpośrednio pod skórką. Dlatego tak ważne jest, by sparzyć pomidory przed jedzeniem lub dodaniem do potrawy, a nie bezlitośnie obierać i wyrzucać skórkę z miąższem. Pomidor wzmacnia odporność (dzięki wit. C), chroni przed starzeniem się skóry (dzięki wit. E), poprawia wzrok (dzięki wit. A), koi nerwy (dzięki wit. B). Oprócz tego, jest źródłem likopenu- przeciwutleniacza, który hamuje działanie nowotworów i miażdżycy.
Sałata – nasza liściasta przyjaciółka jest źródłem przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny, a także antynowotworowych indolów. Ułatwia trawienie, jak również, dzięki chlorofilowi, ma działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie.
Żółta papryka - pośród trzech głównych kolorów, ta papryka jest, wg mnie, najbardziej zapomniana. Niesłusznie, ponieważ dzięki luteinie dba o nasz wzrok, a dzięki wit. PP- wzmacnia naczynia krwionośne. Co ciekawe, świeża papryka zawiera 5 razy więcej wit. C niż w cytrynie.
Kukurydza - zapobiega chorobom oczu, dodatnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie, a to wszystko dzięki sporej dawce wit. A. Posiada zdolność blokowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy nowotworowe. Dzięki zawartości cynku, wzmacnia odporność, wpływa na gojenie ran, a także bierze udział w mineralizacji kości.
Brokuły - są niskokaloryczne. Zawierają bogatą gamę minerałów, między innymi potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witamin: A, B1, B2, B6, C, K, PP oraz kwasów: pantotenowego i foliowego. Brokuły są źródłem błonnika pokarmowego. Wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy, a dzięki sulforafanowi, chlorofilowi, izotiocyjanom i beta-karotenowi skutecznie działają w walce z rakiem.
W zdrowym ciele- zdrowy duch, dlatego zadbaj o odpowiednią dietę już dziś!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz